Rug en bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Heb jij ook zo’n last van je rug nu je zwanger bent?
Dan ben je niet de enige: ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen kampt met rug- of bekkenproblemen. Maar waar komt die zeurende pijn vandaan en vooral: hoe kom je er vanaf?

Je lichaam krijgt het zwaar te verduren als je zwanger bent. Vooral je rug en je bekken. Dat is natuurlijk niet zo gek. Je buik wordt steeds groter en zwaarder. Al dat extra gewicht moet je meezeulen en dat kun je gaan voelen in je rug.

Verkeerde houding
In veel gevallen komt dat doordat je ongemerkt je houding verandert als je in verwachting bent. Doordat je buik dikker wordt, verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich steeds verder naar voren.

Je bent dan geneigd om je schouders naar achteren te trekken en met een holle rug te gaan lopen. Maar zo zet je je rugspieren flink onder druk. Met een zeurende rugpijn als gevolg.

Bekkenbanden verslappen
Er is nog een andere oorzaak voor rug- en bekkenpijn. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de banden en spieren van je bekken soepeler worden.

Je bekken wordt zo wat beweeglijker: de botten krijgen meer speling. Dat is prettig, want tijdens de bevalling kan je baby gemakkelijker door het geboortekanaal. Maar door het verweken van de bekkenbanden kun je wel last van je onderrug krijgen.

Bekkeninstabiliteit
Bij sommige vrouwen zorgt dat beweeglijke bekken voor ernstige klachten. Ze hebben moeite met bewegen en behoorlijk veel pijn. Dat wordt bekkeninstabiliteit genoemd.

Tussen de 5 en 9 procent van de aanstaande moeders krijgt ermee te maken. Ze hebben vooral pijn bij het schaambeen, in de lies of de onderrug. Die pijn kan uitstralen naar de billen en benen. Vermoeidheid maakt het allemaal nog erger.

Het lijkt erop dat je meer risico op bekkeninstabiliteit hebt als je een druk leven leidt, waarin je onvoldoende rust kunt nemen. Want tijdens de zwangerschap kan je lichaam minder inspanning aan en is af en toe rusten belangrijk.

Zwangerschapsmassage is zeker aan te raden! Deze massage biedt je de rust om even de tijd om stil te staan bij alle veranderingen van je lichaam en helpt bij het afvoeren van overtollig vocht in je voeten, enkels en benen. Het is tevens erg fijn om de massage te ondergaan ter vermindering en bestrijding van pijn.

Mocht je denken dat je last hebt van bekkeninstabiliteit, ga dan naar je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut of mensendieck (oefentherapie). Je kunt met hen ook bespreken wat je tijdens je zwangerschap wel en niet meer mag doen. Wil je mee lezen over bekkenpijn tijdens zwangerschap? Lees dan het volgende document.