Ken je dat heerlijke, gelukzalige gevoel dat na een flinke lachbui vaak nog een paar minuten blijft hangen? Of de ontspannen rust die na een goede massage over je komt? Het is een heerlijk gevoel dat je het liefst altijd wel zou willen hebben. Dit gevoel hebben we te danken aan endorfine, een lichaamseigen stof dat ervoor zorgt dat jij een goed gevoel krijgt en dat pijn onderdrukt wordt.
Je kunt het dus eigenlijk zien als een natuurlijke drug waar jouw gemoedstoestand van verbetert. En het fijne ervan is dat jij er zelf voor kunt zorgen dat je lichaam het aanmaakt.
Wat is endorfine eigenlijk?
Endorfine is het snelst werkende anti-stress hormoon. Het kalmeert het zenuwstelsel in minder dan 5 seconden.
Endorfine wordt omschreven als een neurotransmitter. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar simpel gezegd is endorfine een stofje dat in je hersenen wordt aangemaakt en een boodschap aan je lichaam doorgeeft waardoor je minder pijn ervaart en je geluksgevoel omhooggaat. De productie van endorfinen wordt over het algemeen getriggerd door pijn of stress.
Flinke fysieke inspanning geeft het lichaam ook ‘pijn’ waardoor het reageert met de aanmaak van endorfinen.
Endorfine heeft dezelfde eigenschappen als pijnstillers Je lichaam maakt het aan wanneer je fysiek bezig bent met activiteiten die je leuk vindt om te doen. Endorfines zijn kleine, eiwitachtige stoffen in de zenuwcellen van je hersenen. Het zijn een soort genotmiddelen, die in chemisch opzicht lijken op morfine en heroïne, alleen hoef je er niet voor naar een dealer, maar zijn ze gratis verkrijgbaar in je eigen lichaam.”
Wat doet het met je?
Zodra jij fysiek bezig bent, merk je dat het in het begin misschien nog net even wat lastiger gaat allemaal. Doordat je lichaam opeens hard moet werken, kom je in een soort pijnmodus terecht. Het is niet zo dat jij heel veel pijn zult ervaren, het is eerder dat al je spieren nog net even wat strammer bewegen. Maar je hersenen beginnen daarom wel endorfine aan te maken om de pijn te verzachten. Hierdoor ga je soepeler bewegen en kom je in een soort flow terecht waardoor je je goed voelt zodra je weer rust.
Je herkent het gevoel vast wel: je voelt je moe maar gelukkig en fit.
Hoe kun je zelf endorfine aanmaken?
> Lachen
Een hele leuke manier om de endorfinen aan te maken is goed lachen. Wanneer je 3 minuten je mondhoeken op trekt dat geven je hersenen al de eerste signalen voor de aanmaak van endorfinen. Wanneer je 10 minuten goed lacht dan is het hek van de dam en voel je je fantastisch.
> Hardlopen / sporten
Hardlopers maken als ze goed lopen endorfine aan. Wanneer deze productie enige tijd plaats vindt dan kan dit goede gevoel resulteren in een ‘high’, de zogenaamde ‘runners high’. Dit proces vindt ook plaats bij andere sporten waar grote prestaties geleverd worden.
> Meditatie en ontspanningsoefeningen
Tijdens zeer diepe ontspanning en bepaalde ademhalingsoefeningen worden endorfinen aangemaakt.
> Zwangerschap
Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt door de placenta endorfine afgescheiden. Er wordt onderzocht waarom dit fenomeen plaatsvindt. Vooralsnog lijkt het te zorgen voor een sterkere binding tussen moeder en kind en een praktische uitwisseling van endorfinen – voedingsstoffen. I.c.m. een zwangerschapsmassage wordt je helemaal blij!
> Acupunctuur
De naalden zorgen voor een pijnpunt waar het lichaam op reageert met de productie van endorfinen. Mensen die zichzelf extreme pijnen bezorgen (denk aan de verhalen van fakirs en mensen die naalden en pennen dwars door zichzelf steken) creëren een extreme productie van endorfine. De spijkerbedden kennen een moderne variant, de spijkermat, die voor iedereen veilig te gebruiken is.
> Massage
Door de aanraking en het wegwrijven van de pijnpunten in het lichaam wordt de aanmaak van endorfinen getriggerd.
> Alchohol
Een oud gezegde is: “1 glaasje rode wijn per dag is goed voor ‘t bloed”. Kleine hoeveelheden alcohol zorgen voor een aanmaak van endorfinen. Grote hoeveel daarentegen werken dit juist weer helemaal tegen.
> Chocolade
Bijna iedere vrouw kent de honger naar chocola juist voorafgaand aan of tijdens de periode van ongesteldheid. De smaakervaring van chocola stimuleert de endorfinen in het lichaam. Let wel: donkere chocola van 68% of 75% heeft een beter effect dan de melkchocola die we meestal nuttigen.
> Chilli (pittig eten)
Deze hete pepers zorgen voor een pijnprikkel die onmiddellijk endorfinen oproept. Hoe heter de peper, hoe groter de tegenreactie. Ook tot op zekere hoogte. Niemand reageert hetzelfde en een te grote pijnprikkel kan ook hier het tegenovergestelde effect hebben.
> Ultraviolet licht
Dit licht schijnt een goed effect te hebben op de aanmaak van endorfinen. Echter mensen die te lang onder de zonnebank liggen bereiken het tegenovergestelde, net als overmatig alcoholgebruik.
> Sex & verliefdheid
Sex, net als sporten, zorgt voor een grote aanmaak van endorfinen. Omdat het over het algemeen een heel plezierige ervaring is treed daarna een enorme ontspanning op. Endorfine wordt ook aangemaakt bij verliefdheid. Dit is waarom het zo fijn is om verliefd te zijn en je er een erg gelukzalig gevoel van krijgt. Omdat endorfine verslavend is, zorg het ook dat je de persoon waarop je verliefd bent steeds weer wil zien.
Genoeg manieren dus om dit heerlijke stofje aan te maken!
Meer lezen over endorfine?
Heart4happiness.nl
Holistik.nl
nlbewustgezond.nl