Let’s scrub!
Scrubben, peelen en exfoliëren allemaal namen die eigenlijk hetzelfde betekenen en wel het verwijderen van dode huidcellen.
Scrubben is een schoonheidsbehandeling die ervoor zorgt dat je huid er glanzend en gezond uitziet en glad en zacht aanvoelt. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Zo is niet elke scrubbehandeling of elk scrubmiddel voor elk huidtype en lichaamsdeel geschikt.
Waarom is scrubben nou zo belangrijk:
✔️ Je huid verliest elke dag duizenden huidcellen. Dat is een natuurlijk proces. De huid vernieuwt zich bij jonge mensen automatisch gemiddeld om de 25 dagen. Met het ouder worden, wordt dit proces trager. Wanneer de dode huidcellen zich te zeer opstapelen op de huid, geeft dit de huid een dof en schilferig uiterlijk. Resultaat een gladde huid met een frisse uitstraling.
✔️ Oneffenheden verminderen, zoals puistjes en pukkeltjes. Ook voorkom je met scrubben ingegroeide haartjes, wordt de huid sneller en egaler bruin en vallen rimpels en littekens minder op.
✔️ Met een scrubbehandeling bevorder je de bloedcirculatie en de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor het huidverouderingsproces wordt vertraagd.
✔️ Je huid neemt crèmes, zeep en andere producten veel makkelijker op. Zo krijg je een soepele en gehydrateerde huid.
Verschillende soorten scrub voor thuisgebruik
Mechanische lichaamsscrub (met korrels)
Deze scrubbehandeling is vooral geschikt als lichaamsscrub en voor de normale, gecombineerde en vette huid. Het is een scrubbehandeling die je onder de douche kan uitvoeren. Ga met het scrubproduct, bijvoorbeeld scrubzout, in zachte ronddraaiende bewegingen over de huid. Vooral op plekken waar de huid sneller ruw wordt, zoals op de ellebogen, de voeten en de knieën, kun je de scrub iets steviger uitvoeren. Spoel het product af met water en droog je af. Breng daarna een hydraterende crème aan.
Mechanische gezichtsscrub (met of zonder korrels)
De huid van het gezicht is een stuk dunner en gevoeliger dan op andere plekken van je lichaam. Daarom moet je voor je gezicht altijd een hele fijne korrel gebruiken om te scrubben. Scrub nooit de extra gevoelige huid rond je ogen. Heb je een gevoelige of droge gezichtshuid of heb je last van acne, gebruik dan liever geen korrels. Je huid raakt hierdoor sneller beschadigd. Hiervoor kun je een lysing gebruiken (scrub zonder korrels) Breng na het scrubben een masker of een verzorgende crème aan.
Extra weetjes
- Frequentie
Het is belangrijk om niet alleen de soort scrub, maar ook het aantal scrubbehandelingen af te stemmen op je huidtype. Een normale tot vette huid kun je doorgaans een tot twee keer per week scrubben. Bij een gevoelige en droge huid moet je voorzichtiger zijn en het scrubben beperken tot één keer in de twee weken. - Scrubben niet schrobben
Pas op: ‘scrubben’ is niet ‘schrobben’, ga altijd voorzichtig te werk. Na het verwijderen van de dode huidcellen, komt nieuwe, tere huid aan de oppervlakte. Als je te krachtig, te lang of te vaak scrubt kun je de onderliggende huid beschadigen, met wondjes, huidirritatie en infecties tot gevolg. - Wanneer niet scrubben?
Scrubben is geschikt voor alle huidtypes, behalve voor een overgevoelige huid. Verder is het ook afgeraden om te scrubben bij wondjes, een geïrriteerde huid, een verbrande huid, bij eczeem of trage wondgenezing.